ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Red Velvet Torta

Sastojci

  15 osoba
  • Kora
  • 350 g Brasna
  • 250 g Secera
  • Jaja
  • 250 ml Buttermilk/mlacenica(kao tecni jogurt)
  • 1 mala kaskica prasak za pecivo
  • 1 mala kaskica Sode Bikarbone
  • 1 mala kaskica Soli
  • 1 mala kaskica Bijelog sirceta
  • 1 mala kaskica Vanilija Extract
  • 2 kasike Kakaa
  • 110 g Putera (omeksali na sobnoj temperaturi)
  • 2 male kaske Tecne crvene prehrambene boje(ja koristim organic boju)
  • Fil: 500 g Kremastog Sira(Philadelphia)
  • 200 g Secera u prahu
  • 50 g Putera(na sobnoj temperaturi)
  • 1 mala kaskica Vanilije extract
  • 3/4 male kaskice Soli(kroz prste
  • Priprema

    1. 1.

      1. Zagrijati rernu na 180 C (350 F) i pripremiti jednu ili dvije manje tepsije.
      2. Posebno prosijati brasno, prasak za pecivo  i sol u jednu zdjelu.
      3. U manju zdjelicu umutiti kakaao i boju da bude kao pasta,bez grudvica.
    2. 2.

      U drugu zdjelu umutiti buter i secer kremasto. 
    3. 3.

       Tome dodati jedno po jedno jaje pa smjesu od kakaa i boje.Polako dodati jednu trecinu brasna i trecinu mlacenice. Mutiti pa polako dodati vanilu i dodavati brasno i mlacenicu dok sve nepotrosite. Umutiti da se sve dobro ujednaci.
    4. 4.

      Posebno umutiti sodu i sirce pa onda istresti u smjesu i ponovo jos jednom umutiti.
    5. 5.

      Istresti u podmazanu tepsiju i peci 25-30 minuta ili dok kad zabodete noz ne bude cist. Mozete koristiti dvije tepsije okrugle od 9 inch tj.23x4 cm ili pravougaonu/kockastu od 12x8x2 inch tj. 30x20x5cm. Stavite po pola smjese ili ako ste dobri s nozem mozete u jednu pa prepoloviti. Smjesa je jako gusta. Isto tako mozete koristiti muffin tepsiju i dobijete 24 cupcakes-a. 
    6. 6.

      1. Krema: Kremasto umutiti sir i puter pa tome dodati sol, vaniliju i secer.
      2. Kad se ohladi kora premazati kremom i ostatkom dekorisati. Neki stave malo kokosa za dekoraciju.

    Posluživanje

    Napomena: od ove smjese mozete napraviti dvije kore ili 24 cupcakes. Isto tako ako vam je smjesa previse gusta dodajte jos malo mlacenice. Koristi se kao vjencana torta, za rodendane ili godisnjice. Ja isto tako kad odrubim kore sameljem ih pa onda tim crvenim mrvicama ukrasim tortu.  Zbog postavljenih komentara mislim da bi htjela da dodam,boju nemorate dodati u tortu zbog prirodne reakcije izmedu kakaa i sirceta i mlacenice/buttemilka ali vam boja torte nece biti ovako crvena. Druga opcija je da umjesto boje stavite pire od cvekle. Ja obicno stavim oprane i osusene  2-3 cvekle u foliju i onda u rernu da se rostaju na 200 stepeni (400 F) oko 40 minuta ili dok viljuska ne prode. Ohladiti ih pa oguliti i staviti u procesor da napravite pire. 
    Ako i dalje zelite organic boju ja sam u komentima postavila link za web stranicu gdje mozete kupiti.
    Druga verzija je uzeti cveklu i samo je ogulit, izrezati i u procesoru napraviti pire sto znaci da je ne pece te da bi torta bila crvenija. Treba te imati oko 100-200 g pirea. Dodaj te jos oko 125 ml soka od malina i 2 kaske limun soka u kakao. Isto tako mora te smanjiti kolicinu jogurta na 125 ml. Ova verzija ce vam dati vise crvenu tortu nego kad pecete cveklu. Hvala! 

Nema komentara:

Objavi komentar