subota, 13. veljače 2016.

Neobična torta

Sastojci

Za biskvit

  • 150 g mekog maslaca
  • 250 g šećera
  • 150 g brašna s kvascem
  • 125 g kisele pavlake
  • 4  jaja
  • 50 g kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 0.5 štapića vanile
  • 1 prstohvat soli

Za krem

  • 100 g tamne čokolade
  • 250 g mekog maslaca
  • 550 g šećera u prahu
  • 2 kašike svežeg mleka

Za dekoraciju

  • 540 g čokoladnih kuglica
  • U posudu stavite sve sastojke za biskvit. Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi. Mešajte mikserom, prvo manjom, a potom većom brzinom.
    Namastite dva kalupa s pokretnim dnom prečnika 20 cm i dno prekrijte papirom za pečenje. U oba kalupa rasporedite smesu za biskvit. Pecite 25-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ostavite ih da se ohlade. 
    Čokoladu rastopite na pari. U posudu stavite meki maslac, šećer u prahu i mleko ili vodu. Mešajte mikserom prvo manjom, a potom većom brzinom. Dodajte rastopljenu čokoladu i smesu mešajte dok ne postane glatka.
    Na podlogu nanesite sloj krema od maslaca. Zatim stavite prvi biskvit. Po njemu nanesite krem i poklopite drugim biskvitom. Nanesite i ostatak krema po površini i zidovima torte. Zagladite. Tortu ukrasite čokoladnim kuglicama tako što ćete ih nizati jednu po jednu po kremu.

2 komentara: