- Sastojcio za koru:
- 200 g graham keksa, samlevenog ( ili bilo kog keksa po vašoj želji )
- 40 g neslanog putera
- kašika putera, za podmazivanje kalupa
- Sastojci za kremu:
- 250 g krem sira ( Philadelphia)
- 100 g šećera
- 1 1/2 kašika limunovog soka
- 1 1/4 kašičice naribane limunove korice
- 125 ml kisele pavlake, sa većim procentom masnoće
- 2 jaja
- 1 kašika esencije vanile ili vanilla paste
- Sastojci za sirup:
- 600 g borovnica, podeliti na pola
- 100 g šećera ( моže i manje, u zavisnosti od slatkoće voća)
- 1 kašika limunovog soka
Priprema
- 1.U većoj posudi sjediniti keks i puter, u slučaju da vam je smesa suva dodati kašiku mleka, smesa je dobra, kada je stisnete rukom da se ne raspada.Puterom podmazati kalup pa utisnuti rukom keks u kalup,svuda okolo i po dnu,veličine 22cm i ostaviti u frižider da se stegne, najmanje sat vremena.
- 2.Mikserom umutiti penasto krem sira, sobne temperature, polako u blagom mlazu, sipati šećer i mutiti ( ja koristim ovde caster šećer, koji je mnogo sitniji od običnog šećera, vi koristite koji imate) dok se šećer ne otopi.Spatulom skidati kremu koja se uhvati za stranice posude.Stalno muteći,dodati sok i koricu limuna,dodati kiselu pavlaku i na kraju,jedno po jedno jaje i sve to dobro sjediniti.Sipati gotovu kremu na ohlađenu koru od keksa i peći, u prethodno zagrejanoj rerni,na 175 - 180*C, oko 30 do 35 minuta, kora od kreme, treba blago da porumeni, a čačkalicom, kad zabodete u sredini, da bude čista.Dok se kolač hladi napraviće se malo udubljenje na sredini.Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- 3.Dok se kolač peče, napraviti preliv od borovnica.Polovinu borovnica, šećer i limunov sok staviti u manju šerpicu,mešajući kuvajte, kad provri, kuvajte još jedan dva minuta, dotle će borovnice pustiti svoje sokove.Sklonite sa ringle dodati i drugu polovinu borovnica, sve promešati i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi
- 4.Kada je kolač dovoljno ohlađen,rešetkastom kašikom, naređati borovnice preko kreme, a sok ostaviti.Ukrasiti ružicama od umućene pavlake i ukrasiti listovima nane.Sve dobro rashladiti u frižideru,poslužiti i preliti sa ostatko soka.Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda
- 5.Ovaj cheese cake je najbolje napraviti u kalupu za kiš, kome se skidaju stranice ili u staklenoj vatrostalnoj činiji, biće lakše da se vade isečeni komadи.
- 1.
- Za ukrasiti:
- 100 ml neutralne pavlake
- listići nane
Nema komentara:
Objavi komentar