ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Mini tortice s malinama

Sastojci

  • Za biskvit
  • 5-6 žumanjaka ILI
  • ILI 4 mala jaja koka biserki (perlinki) koje imaju velike i jako žute žumanjke
  • 3 žlice šećera
  • 3-5 žlica glatkog brašna
  • 1 vrećica vanil – šećera
  • oko 3-4 žlice ulja ILI
  • ILI 1 mali 30-gramski maslac
  • ILI jedna gotova biskvitna podloga za tortu ili jedan tanki biskvit po vašim nahođenjima
  • liker od limuna
  • Priprema

    1. Biskvit
    2. 1.
      Žumanjke odn. jaja izmiksajte sa šećerom i vanil – šećerom.
    3. 2.
      Dodajte brašno i ulje odn. maslac.
    4. 3.
      Biskvit nalijte u omanju tepsiju prekrivenu masnim papirom, te razmažite. Pecite ga 15-ak min. na 180 stupnjeva.
    5. 4.
      Kada je pečen i ohlađen, iz biskvita izrežite krugove čašom ili rezačem. Preporučam manji rezač kako bi vam ispalo više manjih tortica. Mislim da svi vole manje zalogajčiće, pogotovo ako ste na čajanki s više vrsta kolača.
    6. 5.
      Tortice odispod spiralno nakapajte likerom od limuna.
    7. Krema
    8. 1.
      Slatko vrhnje izmiksajte u šlag.
    9. 2.
      U drugoj posudi sir i šećer istucite u gustu kremu. Miješajte tako dugo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Umiješajte naribanu koricu limete ili limuna, te polako dolijevajte i lim. sok.
    10. 3.
      Tučeno slatko vrhnje pažljivo umiješajte u kremu.
    11. 4.
      U malu vrećicu za zimnicu utrpajte kremu, te joj odrežite vrh i kremu bogato spiralno istiskajte na krugove biskvita. Kolačiće stavite u hladnjak da se krema stisne, kako se kasnije preljev od malina ne bi upio.
    12. Preljev od malina
    13. 1.
      Od malina izbirajte nekoliko ljepših za ukrašavanje, a ostale usitnite u prljev. Imate dvije opcije.
    14. 2.
      Ukoliko ne volite koštice i nije vam šteta baciti znatni dio, maline i šećer u prahu stavite u cjedilo te ih protisnite kroz njega pomoću žlice. Dobit ćete gladak umakbez sjemenki, ali bit će ga manje i bit će rjeđi i siromašniji od narednog i postoji mogućnost da se upije u kremu od sira.
    15. 3.
      Druga opcija je da maline i šećer u prahu stavite u zdjelu i usitnite ih štapnim mikserom u kašicu. Tu ćete imati koštice, ali i gušći i bogatiji umak koji se ne upija u kremu. Probala sam obje verzije i ova mi se, osim što je i lakša za izradu, više sviđa.
    16. Završavanje i ukrašavanje
    17. 1.
      Preljev od malina nanesite na tortice i oko njih.
    18. 2.
      “Ukrasite cijelim malinama i nekom od navedenih začinskih trava.
  • Za kremu
  • limun ili limeta (može i dvije, pošto su manje od limuna)
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 250 g svježeg sira (punomasnog) ili mascarponea
  • 4 žlice šećera
  • Za završavanje i ukrašavanje
  • 200 - 250 g malina
  • 2 žlice šećera u prahu
  • listići matičnjaka odn. metvice ili mente za ukrašavanje

Nema komentara:

Objavi komentar