Sastojci
12 osoba- Biskvit (24cm):
- 4 belanca
- 190 gr šećera
- 1 kesica (10 gr) rum šećera*
- 200 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 80 ml vode
- 80 ml ulja
- Preliv za biskvit:
- 50 ml soka od ananasa
- 50 ml ruma
- Kokos krem:
- 1 konzerva (400 ml) kokosovog mleka*
- 100 gr šećera
- 50 gr bele čokolade
- 50 gr gustina
- 1 šipka vanile
- 50 gr putera
- 250 gr mascarpone sira*
- 250 ml mlečne slatke pavlake
- Ananas fil:
- 1 veća konzerva ananasa*
- 60 gr gustina
- 30 gr putera
- 2-3 kašike šećera
Priprema
Biskvit:
- 1.U posudu staviti pola količine šećera, dodati rum šećer, zatim ulje i vodu, pa kratko izmiksati mikserom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i izmiksati još jednom dok se sve lepo ne sjedini.
- 2.U drugoj posudi, penasto umutiti belanca sa prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje preostale količine šećera.Zatim, penu od belanaca, dodavati, malo po malo, prvoj smesi i svaki put ručno i vrlo polako promešati.
- 3.Smesu izliti u pripremljen kalup (podmazan ili obložen papirom za pečenje), prečnika 24 cm i preći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 30-45minuta (prilagodite se sopstvenoj rerni). Pre nego što biskvit izvadite iz rerne, uradite test čačkalicom, ukoliko čačkalica izađe suva iz sredine biskvita, pečen je.
- 4.Pečen biskvit izvaditi iz rerne, prohladiti ga 10ak minuta u kalupu, zatim ga izvaditi iz kalupa, pažljivo skinuti papir za pečenje sa biskita, okrenuti ga i ohladiti na žici.Nakon što se biskvit dobro ohladio, preseći ga horizontalno na 3 jednaka dela (kore).
- 5.*Biskvit sam pekla na OVAJ način! Toplo ga preporučujem i vama, kako bi izbegli eventualno naduvavanje (stvaranje "planine") u toku pečenja. Biskvit bude savršeno ravan.Isto tako, nakon što je biskvit dobiio lepu zlatkastu boju na površini u toku pečenja, kalup sam prekrila alu-folijom, da sprečim dalje gorenje površine kore. Nastavila sam sa pečenjem na uobičajen način, uz povremeno proveravanje biskvita čačkalicom.*Ovo je u stvari, Potin biskvit, ali bez žumanaca, prolagođen datoj veličini kalupa.
Kokos krem:
- 1.Gustin razmutiti sa par kašika kokosovog mleka, a u ostatak dodati šećer, semenke iz šipke vanile i zagrevati na laganoj vatri do tačke ključanja.
- 2.U vrelo mleko dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice i dobro promešati (van izvora vatre), dok se sva čokolada ne otopi. Zatim ulivati razmućen gustin, uz stalno mešanje, vratiti na vatru i kuvati dok se krem potpuno ne zgusne, takođe uz stalno mešanje.
- 3.U vreo krem, dodati puter sobne temperature, isečen na kockice, dobro promešati dok se sav puter ne otopi i sjedini sa kremom, zatim krem pokriti prozirnom folijom, tako da folija dodiruje površinu krema (ovim načinom sprečavamo stvaranje kožice na površini krema u toku hlađenja) i krem dobro ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.
- 4.Nakon što se krem dobro ohladio, sjediniti ga sa maskarponeom i predhodno umućenom slatkom pavlakom.*Prvo sam skuvala krem, onda pekla biskvit.
Fil od ananasa:
- 1.Ananas ocediti od soka. Od dobijene količine soka odvojiti 50ml i pomešati sa rumom - ovo će biti preliv za kore.
- 2.Dobro oceđen ananas ispasirati (samleti u blenderu), izmeriti dobijenu količinu kaše, dodati sok i vodu (ukoliko je potrebno) da bi se ukupno dobilo 600ml.
- 3.Gustin razmutiti sa par kašika kaše od ananasa, a u ostatak dodati šećer i zagrevati na laganoj vatri do tačke ključanja.Zatim uliti razmućen gustin i kuvati, uz stalno mešanje, dok se fil potpuno ne zgusne.
- 4.U vreo fil dodati puter sobne temperature, predhodno isečen na kockice, dobro promešati da se puter rastopi i sjedini sa filom, te fil prohladiti na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje.
Filovanje:
Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa, predhodno obložen alu-folijom ili papirom za pečenje.- 1.1. Kora - natopiti prelivom.2. Pola prohlađenog fila od ananasa.3. Tortu sada staviti u frižider na 5-10 minuta kako bi se fil brže ohladio. Zatim...4. 1/3 krema od kokosa.5. Kora - natopiti prelivom.6. Druga polovina fila od ananasa, pa ponoviti postupak pod tačkom broj 3!7. Druga trećina krema od kokosa.8. Kora - natopiti prelivom.9. Koru premazati preostalom količinom krema od kokosa.
- 2.Tortu odložiti u frižider na hlađenje, oko 5-6 sati, a najbolje preko noći.Sutra dan, otkopčati i skinuti obruč, pažljivo odlepiti foliju od stranica torte, pa tortu ukrasiti po sopstvenoj želji.
Nema komentara:
Objavi komentar