nedjelja, 6. ožujka 2016.

Gulaš iz rerne


Sastojci: 1 kg junetine od buta 2 glavice crnog luka 70 g celera 3 šargarepe 2 čena bijelog luka 1 kašika mljevene paprike 2 dl piva, origano 8 dl juneće supe 1 kašika džema od šljiva 400 g fileta pečene paprike Priprema: Junetinu isjeći na krupnije kocke, crni luk, celer i šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati. Na malo ulja propržiti junetinu kako bi porumenela, a zatim je rešetkastom kašikom izvaditi i ostaviti na toplom. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, dodati šargarepu i celer, pa sve zajedno pržiti uz neprestano miješanje dok povrće ne omekša. Nakon toga vratiti prženo meso, sipati pivo i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj temperaturi. Tokom dinstanja, po potrebi, dolivati juneću supu dok meso ne omekša. Zatim dodati mljevenu papriku, džem od šljiva, sjeckanu pečenu papriku, origano i začine po ukusu, te promiješati. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu. Poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok suvišna tečnost ne uvri.

Nema komentara:

Objavi komentar